Back

Antény integrované ve skle: klíčový prvek revoluce v oblasti mobility!

Technologie integrovaných antén se zrodila ve Spojených státech kolem roku 1970 a probíhala pod taktovkou výrobců kovových antén. AGC význam telematiky pro rozvoj automobilového průmyslu předvídala a rozhodla se pro vývoj svých vlastních antén zabudovaných skel. Byl sestaven speciální tým pro „skleněné antény“, složený z nadšených příznivců radiotechniky ze závodů AGC a pustil se do vývoje, který nebyl zcela bez rizika.

 

První integrované antény měly měděné vodiče zabudované do čelního skla, „chytaly“ však příliš mnoho hluku z elektrických komponent v automobilu. Poté AGC vymyslela metodu pro tisk a kalcinaci anténních vodičů za použití vodivé stříbrné pasty, a to je hlavní směr vývoje skleněných antén až do dnešního dne.

 

Výzkum a systematické vylepšování této technologie pak pokračoval mnoho dalších let. Od radiových frekvencí až po příjem TV, automobilovou navigaci a bezklíčové systémy. V roce 2007 vyvinula AGC svoji vlastní, do skla integrovanou anténu pro digitální TV.

 

Nyní vstupujeme do další revoluční fáze vyvolané potřebou propojení mezi vozidly a infrastrukturou. A sklo je pro tuto novou epochu klíčovým komponentem – kombinuje antény s kamerami, čidly a ostatními nástroji a zachovává si při tom své původní vlastnosti, to znamená průhlednost a bezpečnost. Stejně jako v případě vývoje integrovaných antén před 40 lety stojí nyní AGC před výzvou vyvinout nový sklářský výrobek pro propojená a autonomní vozidla. Nedávná investice do akustických komor je příkladem toho, jak se AGC připravuje, aby mohla nabídnout budoucí řešení pro trhy OEM i ARG. Zůstaňte s námi a přečtěte si pokračování o AGC a o 5G anténách v příštím newsletteru.