Back

Letní zábava „nahoře bez“

Začátkem tohoto měsíce uvedl Aston Martin na trh svůj výjimečný sportovní vůz V12 Speedster. Kromě motoru s výkonem 700 koňských sil, který vás za 3,5 sekundy dostane z 0 na 100 km / h a počáteční ceny téměř 1 milionu dolarů, je na tomto závodním dvousedadlovém voze ještě něco daleko překvapivějšího.... nemá totiž střechu ani čelní sklo!

Vznik zmíněného modelu je připisován specializovanému zakázkovému týmu „Q by Aston Martin“, který je pojmenován podle znaku pro vynálezce Q, který podobné vychytávky vymýšlel pro automobily Jamese Bonda. A cestu od prvotního konceptu k výrobě zvládl za pouhý rok. Samotný design je návratem k hrdému závodnímu dědictví Astona Martina a jasně navazuje na DBR1, který v roce 1959 vyhrál závod 24 hodin Le Mans. 

Aston Martin vyrobí pouhých 88 exemplářů V12 Speedster, všechny budou vyrobeny ručně a upraveny podle přání zákazníka. Bez střechy a čelního skla budou fanoušci hledající skutečný zážitek ze závodní jízdy, potřebovat pěkně velké brýle, protože tenhle V12 může jet rychlostí až 300 km/h.