Back

Konec zabíjení na silnicích

Zvířata na silnicích patří k hlavním důvodem automobilových nehod, především v Asii a Severní Americe. Dokonce i v Evropě každoročně vedou tragické kolize s jeleny, divočáky a dalšími zvířaty k tisícům poškozených vozidel a četným úmrtím řidičů.

Nyní se jihokorejská společnost StradVision mající rozsáhlé zkušenosti v oblasti počítačového vidění a hlubokého učení domnívá, že pomocí softwaru pro detekci zvířat by mohla smrtelné úrazy zastavit.

Nová technologie funguje tak, že jakmile zjistí přítomnost zvířete na silnici, okamžitě začne kontrolovat pohyb vozidla. Automaticky zapne brzdy nebo se zvířeti vyhne. StradVision tvrdí, že oproti konkurentům má výhodu v tom, že dokáže lépe odlišit zvířata od jiných objektů, zejména v obtížných podmínkách, jako je déšť, sníh, mlha, tma a městské prostředí. Tvrdí také, že dokáže poskytovat přesné údaje i když jsou zvířata částečně ukryta za stromy nebo keři u silnice, zatímco ostatní systémy se tím pravděpodobně nechají zmást.

Společnost nyní plánuje, že detekci zvěře začlení jako standardní funkci do svého software SVNet pro zařízení ADAS a samořízená vozidla. Vozy s ADAS již provozuje na čínských silnicích. Dalším krokem bude hromadná výroba v Asii a Evropě, ve spolupráci s předními výrobci automobilů.