Back

Zasáhne Covid 19 sdílení automobilů a veřejnou dopravu?

Právě v okamžiku, kdy jsme si mysleli, že sdílení automobilů změní mobilitu ve městech, se objevil koronavirus. Nový průzkum IBM Institute for Business Value, který se zabývá důsledky této pandemie, naznačuje, že dojde k zásadnímu posunu v našich postojích, pokud jde o dopravu a způsob cestování.

Mnozí z bezmála 25 000 dospělých osob, které se zúčastnily průzkumu v USA, ukázali, jak se sdílení automobilů obávají. Více než polovina z těch, kteří používají aplikace pro sdílení jízd, uvedla, že nyní přestanou tyto služby využívat úplně nebo je budou využívat méně často. Téměř čtvrtina (24 %) také uvedla, že už nebude používat taxi nebo tradiční automobilové služby. Vypadá to, že touto situací utrpí i veřejná doprava: Autobusy, metro nebo vlaky hodlá přestat používat 20 % pravidelných uživatelů a 28 % prohlašuje, že bude tyto dopravní prostředky využívat méně často.

Obdobné postoje ukazují i nedávné výzkumy provedené v Evropě. Znamená to, že můžeme očekávat, že na silnicích uvidíme v budoucnu více soukromých vozidel, což je dobrá zpráva pro segment náhradních skel!