Back

Věk létajících automobilů je blíž, než bychom si mohli myslet!

Je možné, že stojíme na prahu revoluce v oblasti mobility. Společnost SkyDrive Inc. sídlící v Tokiu předvedla poprvé v japonské historii létající automobil. Čtyřminutový let proběhl v bezpečném prostředí zkušebního polygonu Toyoty. Létající automobil poháněný elektřinou z baterií s jedním člověkem na palubě přezdívaný SD-03 má osm rotorů a je dvakrát větší než běžný automobil.

Mladá společnost, kterou v roce 2012 založili členové organizace Cartivator pracující na zásadách dobrovolnictví, začala „létající automobil“ vyvíjet v roce 2014, kromě toho se zabývá také vývojem nákladních dronů, u nichž se brzy rovněž očekává úspěšný rozvoj v oblasti obchodu.

V japonských obchodních kruzích tak panuje značný optimismus, o čemž svědčí částka 3,9 miliardy ¥ získaná díky přidělení nových akcií 10 investorům, mezi něž patří i Development Bank of Japan Inc.

Ještě je však třeba překonat mnoho překážek (týkajících se například dohledu nad letovým provozem nebo jednotkových výrobních nákladů), než budou početné flotily létajících automobilů protínat (městskou) oblohu ... i když Morgan Stanley očekává, že městská letecká taxislužba bude běžná už kolem roku 2040, s předpokládaným nárůstem celosvětového trhu od 1,4 do 2,9 bilionu dolarů!