Back

Nissan Leaf se stává automobilem poskytujícím pomoc při katastrofách

Thumbnail

Od roku 2011 používá společnost Nissan v Japonsku svůj osobní automobil LEAF k zajištění nouzového napájení a dopravy při přírodních katastrofách; pokud jde o pomoc při zmírňování následků katastrof, navázala již partnerské vztahy s více než 60 orgány místní správy. Její oslavovaný LEAF má tu zvláštnost, že jde o elektromobil, který může fungovat i jako mobilní elektrárna.

LEAF dokáže nejen „nasát“ energii k dobití vysokokapacitní baterie, ale také ji „natlačit“ zpět do sítě prostřednictvím V2G (Vehicle-to-Grid neboli „z vozidla do sítě“) anebo přímo do elektronických zařízení prostřednictvím technologie V2X (Vehicle-to-everything čili „z vozidla do čehokoliv“).

Nejnovější generace LEAF e+ má také ohromující zásobu energie a poradí si s každou prací: s plně nabitou baterií o kapacitě 62 kWh může poskytnout dostatek elektrické energie pro potřeby průměrné evropské domácnosti po dobu ... šesti dnů!

Bylo proto jen otázkou času, kdy Nissan vyvine funkční prototyp, který představil loni v září v Paříži.

Tento nový RE-LEAF je usazen trochu výše, větší pneumatiky totiž umožňují jízdu po cestách pokrytých sutí i v rozmanitém terénu, navíc má extra výbavu v podobě vnějších zásuvek pro odběr elektrické energie. Integrovaný systém řízení spotřeby energie může pohánět medicínská, komunikační, osvětlovací a další zařízení potřebná

k životu. Může například napájet medicínský ventilátor intenzivní péče a/nebo povodňové světlo 100 W LED po dobu plných 24 hodin.

Úchvatné!