Back

U létajícího auta společnosti Klein Vision by zbledli závistí i bratři Wrightové.

Vorschaubild

Na začátku letošního roku jsme psali o tom, jak se pařížské taxíky chystají dobýt nebe, nejsou však jediné, kdo pozvedá mobilitu na vyšší úroveň. Prototyp 1 AirCar slovenského podniku Klein Vision absolvoval 28. června 35minutový let z mezinárodního letiště v Nitře na letiště v Bratislavě, čímž úspěšně prošel 142. testem. Jak už název napovídá, je toto futuristické vozidlo ve svém živlu na nebi i na pevné zemi: po přistání mu lze jednoduchým stiskem tlačítka stáhnou křídla a ocas, čímž se ve skutečnosti změní na automobil.

Jiné pokusy o létající vozidla často připomínají velké drony schopné přepravovat cestující a náklad, ale neschopné se pohybovat po pevné zemi. Liberty PAL-V od stejnojmenné nizozemské společnosti zvládá pohyb ve vzduchu i na silnici, ale vypadá jako vrtulník na kolech. Zdá se, že AirCar má díky svému elegantnímu designu a pokročilé technice vše.

Prototyp 2 se bude moci pochlubit výrazně vyšším výkonem než jeho předchůdce, a také vrtulí s proměnným sklonem. Měl by dosahovat rychlosti až 300 km/hod a doletu 1 000 km. Než se létající auta stanou normou, je před námi ještě dlouhá cesta, ale možná začnete uvažovat o získání pilotního průkazu!