Back

Bilfabrikanterne tyr til smartglas

Smartglasteknologier er drivkraft for udvikling inden for mange brancher, og ingen mere end bilbranchen. Muligheden for at styre de forskellige former for lys og ændre glassets funktionalitet hjælper bildesignere med at gøre fremskridt inden for mindst tre forskellige områder: selvkørende køretøjer, støjreduktion og bæredygtighed.

For det første giver selvkørende teknologi passagererne mere tid på hænderne, så derfor koncentrerer designerne sig om oplevelsen i bilen. Smartglas kan spille en stor rolle her: Det giver mulighed for at forvandle bilens interiørelementer til underholdningspunkter, at forbedre eller blokere for forbindelsen mellem passagererne og omverdenen og at bruge vinduer som nye dynamiske kommunikationsformer.

Støjreduktion er en løbende kamp for bilfabrikanterne, og efterhånden som passageroplevelsen udvikler sig, bliver det endnu vigtigere. Smartglas kan hjælpe passagererne med at slappe af, sove eller arbejde i fred. Sammen med næsten lydløse elektriske biler (EV) vil smartglas sætte nye standarder for lyddæmpning.

Køretøjets bæredygtighed er en topprioritet, og de tunge investeringer i forskning og udvikling af grønne teknologier vil fortsat skyde i vejret. Smartglas vil også spille en rolle her: Det reducerer bilens indre temperatur betydeligt, hvilket øger bilens komfort og reducerer belastningen af klimaanlægget. Dette kan øge rækkevidden af en elektrisk bil med mere end 5 % og reducere CO2-udslippet fra forbrændingsmotorer med 4 g/km.