Back

For perfekt selvstyring, se under vejen

En teknologisk virksomhed i USA, som hedder WaveSense, satser på, at jord-gennemtrængende radar (GPR) vil være det næste store skridt i udviklingen af selvkørende biler. Den mulighed, de ser, er, at den nuværende LIDAR-teknologi (laserstråleradar), som bruges i selvstyrende prototyper, har en bekymrende svaghed: rækkevidde og billedkvalitet mindskes, hvis det regner, sner, eller der er is på vejbanen.

GPR-konceptet går ud på, at hvis du scanner op til ca. 3 m under vejoverfladen, får du et unikt digitalt kort, som er præcist til mellem 4 og 6 cm. Planen er at scanne alle veje én gang, som Google har gjort, for at fremkalde kort oven over jorden. Selvkørende biler med egne GPR-systemer vil så scanne jorden igen, mens de kører og afpasse deres realtidsscanning efter masterkortet. Denne proces vil kunne holde din bil på vejen under alle vejrforhold.

GPR-teknologien blev udviklet af det berømte Massachusetts Insitute of Technology (MIT) til militæret i USA med henblik på at gøre køretøjer mere sikre i krigszoner ved at erstatte føreren med et selvstyrende system. WaveSense, en gren af MIT, tager nu teknologien til forbrugermarkedet. Virksomheden tror på, at jord-gennemtrængende radar kunne blive en tilføjelse af afgørende betydning eller måske endog erstatte LIDAR-teknologien. Kombineret med alle de andre kameraer og sensorer i bilen vil den uden tvivl forbedre selvstyrende køretøjers præstationer i dårligt vejr.