Back

Nu ser du ham, nu ser du ham ikke: bjørnejagt på åben vej

Thumbnail

Enhver, der har set hitfilmen Minority Report fra 2002 med Tom Cruise, kan sikkert huske at være blevet betaget af bilerne, der kører uden menneskelig interaktion. I dag, næsten 20 år senere, er vi ikke helt nået til det punkt, hvor vi kører tilbagelænet i vores bil og blot nyder udsigten, men vi er ved at nå derhen. Nogle bilproducenter er ved at gøre sig klar til at lancere niveau 3-biler, der er i stand til at køre selv, men stadig har brug for et menneske bag rattet til at gribe ind, når det er nødvendigt. Det er kun to skridt fra fuld automatisering!

I dag falder de fleste nye biler ind under niveau 2-kategorien (delvis automatisering) med aktiv fartpilot og vejbaneassistent, men de har overhovedet ingen situationsbevidsthed, som er det punkt, hvor mennesket kommer ind i billedet. Organisationen "The Insurance Institute of Highway Safety" i USA publicerede resultaterne af en undersøgelse, de udførte for at finde ud af, om bilister er opmærksomme på deres omgivelser eller ej.

Den første gruppe af deltagere havde ingen erfaring med at køre med niveau 2 og kørte deres biler manuelt. Den anden gruppe, der var lige så uerfaren, skulle køre med niveau 2-systemet. Den tredje gruppe bestod af bilister, der var bekendte med delvis automatisering. På et tidspunkt under kørslen blev alle biler overhalet af et andet køretøj med en kæmpe plysbjørn fastgjort til bagagerummet. Det viste sig, at de fleste af deltagerne, der opdagede bjørnen, var erfarne niveau 2-brugere, efterfulgt af gruppen, der kørte manuelt. Dem, der var mindre tilbøjelige til at opdage plysbjørnen, var bilister, der brugte niveau 2-systemet for første gang. Dette tyder på, at delvis automatisering gør bilisterne i stand til at være opmærksomme på deres omgivelser, og at de ikke blot tager sig en slapper.