Back

Automobilové displeje budoucnosti mají v rukávu hned několik triků

Thumbnail

Displeje vozidel se stále zvětšují, a to jak z hlediska rozměrů, tak i pokud jde o výkonnostní parametry. V blízké budoucnosti se budeme moci setkat s displejem až dvojnásobné velikosti. Které technologie však tento trend umožňují? Zde jsou některé z těch nejvýznamnějších: Společnost Visteon, lídr v oblasti elektroniky pro kabiny automobilů se sídlem v USA, představila na začátku letošního roku svoji novou zobrazovací technologii microZone. MicroZone si klade za cíl odstranit největší problémy, s nimiž se potýkají obrazovky LCD a OLED, a nabízí špičkovou grafiku se širokým barevným gamutem, vysokým kontrastním poměrem a vysokým jasem.

Dalším zajímavým výsledkem vývoje společnosti Visteon je flexibilní otočná prosklená kabina: řidič totiž může natočit středovou přístrojovou desku s displeji směrem dopředu pro lepší viditelnost, nebo ji zploštit, aby umožnil lepší viditelnost spolujezdci.

Flexibilní řešení v oblasti nových výzev pro automobilové kabiny pochází, jak již název společnosti dává tušit, od FlexEnable, spin-offu Univerzity v Cambridgi. Jedná se o organický OLCD displej, který je lehký, nerozbitný, levný a má vynikající optický výkon. Bezproblémově obalí povrchy displejů a lze jej přizpůsobit tak, aby dokonale olemoval i různé vyčnívající prvky, jako jsou tlačítka a spínače.

A když technologické společnosti Canatu a Continental spojily své síly ve vývojové sféře, dospěly k vůbec prvnímu dotykovému displeji 3D Touch Surface. Díky této technologii nemusíte spouštět oči ze silnice, protože 3D displej můžete ovládat naslepo pouze hmatem. Další způsob, jak zlepšit bezpečnost silničního provozu!