Back

Nejmodernější čelní skla jsou pravým požehnáním, ale mají jeden nedostatek

Thumbnail

Z původní funkce, kterou byla ochrana cestujících před přírodními živly, například před větrem, se z čelního skla stala sofistikovaná součást automobilu, která zajišťuje nejrůznější úkoly – od pohodlí cestujících až po bezpečnou navigaci z bodu A do bodu B – a využívá k tomu četné snímače, displeje a kamery upevněné na konzolách.

Všechny tyto převratné technologie a funkce ADAS jsou sice životně důležité, avšak nevyhnutelně se projeví i na ceně. Pokud jde o výrobu, vyžaduje zavedení moderních čelních skel velké množství technologicky vyspělých a drahých zařízení a také sofistikované výrobní linky. A zatímco dříve spočívala výměna skla ve „snadném“, vyjmutí poškozeného dílu a vložení dílu svítícího novotou, musí nyní servisní technici provést pečlivou diagnostiku a kalibraci, aby bylo zaručeno, že špičkové technické zařízení bude fungovat bez problémů.

Zejména v souvislosti s přípravou automobilového průmyslu na transformaci mobility budou čelní skla stále technologicky vyspělejší. Studie ukazují, že používání technologií ADAS snižuje počet nehod, a proto se exponenciálně zavádějí do modelů všech značek automobilů.

AGC Automotive však v každém případě stále zaujímá v oblasti automobilových skel přední pozice.

Další podrobnosti naleznete na https://www.agc-automotive.com/en/innovation/