Back

Dine gamle jeans kunne vende tilbage som en bilkomponent

Thumbnail

Når en bils ydeevne skal optimeres i dag, opnås der højere status med bæredygtighed end med hestekræfter. At holde en bils vægt nede har en enormt positiv miljøindvirkning, da det forbedrer brændstoføkonomien betragteligt.

Fyld i instrumentpaneler, tæpper, taghimler, … disse isolerende elementer mellem en bils ramme og dens komponenter fremstilles traditionelt af skum eller senest polymerfilt. Visse leverandører investerer nu kraftigt i forskning og udvikling for at finde på alternativer, som ikke bare bidrager til trafiksikkerheden, men som også gavner planeten!

Den schweiziske producent af automobilkomponenter, Autoneum, har f.eks. introduceret Flexi-loft. Denne patenterede teknologi benytter genanvendte bomulds- og polyesterfibre til sammensætning af et voluminøst, men meget let tekstilisoleringsmateriale med fremragende støjdæmpende egenskaber. Derudover er Flexi-loft meget formbart, hvilket gør det til det perfekte materiale til komplekse faconer, og så er det fuldstændigt genanvendeligt. Den kendsgerning, at materialet er med til at holde lugt- og støvniveauer indvendigt i køretøjet nede, er en yderligere bonus. Autoneum påtager sig også ansvar for miljøet i forbindelse med fremstillingsprocessen ved at opsamle og genanvende fraskær, der opstår under produktionen.

Alle disse egenskaber giver Flexi-loft en konkurrencemæssig fordel frem for mindre formbare termoplastiske filttyper, der – trods deres fremragende akustiske ydeevne – har mindre volumen og derfor skal påføres i større mængder, hvorved bilen bliver tungere, og frem for skummaterialer med hensyn til holdbarhed og miljømæssig relevans.