Back

Deze oplossing voor het reinigen van ADAS-sensoren klinkt goed

Thumbnail

Stelt u zich een met sneeuw en ijs bedekt voertuig op een winterse dag voor: om dit veilig te kunnen besturen, verwijdert de bestuurder de sneeuw en ontdooit de voor- en achterruit alvorens de weg op te gaan. Autonome voertuigen (AV’s) halen menselijke bestuurders uit de bestuurdersstoel en soms zelfs helemaal uit de auto. Maar wie - of wat - grijpt in wanneer de veilige werking van de AV’s gevaar loopt omdat geblokkeerde sensoren de nauwkeurigheid van de ADAS-functies in gevaar brengen? In bovenstaand geval vertrouwt het AV volledig op zijn sensoren om de ruitenwissers en verwarmingssystemen te activeren die de ruiten ontwasemen en de ADAS-functies hun werk laten doen. Daarom moeten de sensoren altijd vrij zijn van obstructies zoals ijs en vuil.

Het Britse technologiebedrijf TTP is zich ervan bewust dat het grote aantal sensoren op een AV handmatige reiniging onmogelijk maakt en stelt voor dat sensorfabrikanten een zelfreinigende functie in hun apparaten inbouwen. Hoewel ruitensproeiervloeistoffen de perfecte oplossing kunnen zijn voor het reinigen van voorruiten, maakt de noodzaak tot bijvullen ze onpraktisch voor een groot aantal sensoren rond de auto. De oplossing van TTP bouwt voort op een bestaande technologie in digitale camera’s: ultrasone reiniging waarbij een heel kleine hoeveelheid reinigingsmiddel als een fijne nevel wordt verspreid. De techniek heeft als bijkomende voordeel dat zij slechts een klein deel van de totale kosten van de sensor zelf vertegenwoordigt.

Autofabrikanten zullen zeer tevreden zijn met de oplossing van TTP omdat het onderhoud van de sensoren niet langer een zorg is.