Back

Hooggespannen vooruitzichten voor een nieuwe generatie automonteurs

Thumbnail

Door de verschuiving in mobiliteit naar elektrificatie is er behoefte aan een nieuw soort automonteur die niet alleen zuiver mechanisch werk aankan, maar ook met elektronica en computers kan omgaan.

Auto's hebben de laatste jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt, vooral met de opkomst van hybrides en EV's. Monteurs moeten constant de nieuwste ontwikkelingen bijhouden in de vorm van krachtige functies op basis van elektronica en computertechnologie, zoals ADAS. Leerden leerling-monteurs vroeger tijdens hun opleiding hoofdzakelijk de basisprincipes van het repareren van grotendeels verbrandingsmotoren, door het veranderende mobiliteitslandschap moeten opleidingsprogramma's tegenwoordig worden uitgebreid om een nieuwe generatie automonteurs te leren werken aan auto's die deels of volledig elektrisch zijn. Ze moeten kennis hebben van testapparatuur en diagnosetabellen kunnen lezen en begrijpen om problemen op te sporen en reparaties uit te voeren, zoals het vervangen van een hightechvoorruit en het uitvoeren van een nauwkeurige kalibratie.

Momenteel is de vraag naar deze hooggespecialiseerde monteurs veel groter dan het aanbod, vooral omdat oudere monteurs vaak moeite hebben om zich de nieuwe expertise eigen te maken.

Daarom bieden sommige autoproducenten tegenwoordig eigen EV-trainingscursussen aan. Tesla biedt bijvoorbeeld in samenwerking met verschillende hogescholen in Noord-Amerika het START-programma, een praktijkgerichte opleiding van 12 weken waarin leerling-monteurs worden begeleid bij de overgang van hogeschool naar arbeidsmarkt.

De autowereld is voortdurend in beweging en opleidingen zullen gelijke tred moeten houden.