Back

De vliegende auto van Klein Vision zou de gebroeders Wright groen doen zien van jaloezie

Vorschaubild

Eerder dit jaar schreven we al over hoe taxi’s in Parijs zich opmaken om het luchtruim te veroveren, en er zijn er meer die mobiliteit naar een hoger plan willen tillen. Op 28 juni vloog prototype 1 van de AirCar van het Slovaakse bedrijf Klein Vision in 35 minuten van de internationale luchthaven van Nitra naar die in Bratislava en slaagde daarmee glansrijk voor de 142ste test. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit futuristische voertuig zowel in de lucht als op de grond volkomen in zijn element: bij landing worden met één druk op de knop de vleugels en staart ingetrokken en verandert de AirCar in een auto.

Andere pogingen met vliegende auto's resulteren vaak in grote drones die zowel passagiers als vracht kunnen vervoeren, maar zich niet kunnen voortbewegen op de grond. De Liberty PAL-V van het Nederlandse bedrijf met dezelfde naam is heer en meester in de lucht en op de weg, maar ziet eruit als een helikopter op wielen. Met zijn strakke vormgeving en geavanceerde techniek lijkt de AirCar er helemaal klaar voor.

Prototype 2 krijgt niet alleen aanzienlijk meer pk's dan zijn voorganger, maar ook een propeller met variabele spoed. Dit model haalt snelheden tot wel 300 km/uur en heeft een actieradius van 1000 km. Er is nog een lange weg te gaan voordat vliegende auto's de norm worden, maar u zou alvast kunnen nadenken over een vliegbrevet!