Back

Величезний потенціал електромобілів низького цінового діапазону

Thumbnail

Останнім часом автовиробники почали доповнювати свій асортимент електромобілів компактними моделями. Це дозволяє покупцю з обмеженим бюджетом стати власником сучасного транспортного засобу.

Вартість найперших електромобілів була досить високою через дорогі акумулятори. Проте здешевлення батарей створює величезний потенціал для випуску електричних моделей середнього і компактного розміру. Додатковим стимулом для випуску недорогих моделей є негативна тенденція скорочення державних дотацій на придбання автомобілів із низьким рівнем шкідливих викидів.

Автомобілі початкового рівня — це зовсім інше: часто кінцева вартість автомобіля ледь окупає витрати на його електричний силовий агрегат. Для вирішення цієї проблеми автовиробники пропонують гібридні автомобілі з великим запасом ходу й повністю електричні компактні моделі для подолання невеликих відстаней.

Надійний спосіб зменшити витрати — переосмислити, що саме вважається необхідним. Зараз найдоступнішим за ціною є електромобіль Dacia Spring. Він оснащений невеликим акумулятором і позбавлений багатьох звичних елементів, що забезпечують комфорт.

Концерн Volkswagen також націлений на зміни. У його асортименті електромобілів уже є моделі ID.3 та e-up. До 2025 року компанія планує випустити кілька моделей початкового рівня. Stellantis, зі свого боку, робить ставку на свої компактні автомобілі, наприклад новий Fiat 500 або Peugeot e-208. Навіть у компанії Tesla заявили про намір випустити електромобілі дешевше 25 тисяч доларів вже в 2023 році.