Back

Bent u veilig in uw auto als de bliksem inslaat?

Veel mensen denken dat ze tijdens een onweersbui veilig zijn in een auto omdat de banden van rubber zijn. Maar dat is niet waar. Als de bliksem inslaat, loopt de elektrische stroom langs de buitenkant van de auto naar de aarde weg. Een auto is namelijk een mobiele ‘kooi van Faraday’: een volledig metalen behuizing die voorkomt dat elektromagnetische velden kunnen binnendringen.

 

Het probleem is echter dat auto's tegenwoordig steeds meer niet-metalen onderdelen hebben, die het beschermende Faraday-effect tenietdoen. En ze hebben ook meer elektrische circuits. Het is goed mogelijk dat de bliksem deels via deze circuits naar potentieel gevaarlijke metalen onderdelen loopt, zoals de radio, de telefoonoplader, het gps-systeem, portierkrukken, voetpedalen of de stuurkolom. Er zijn gevallen bekend waarin als gevolg van een blikseminslag elektrische systemen werden ‘geroosterd’ en zelfs airbags werden geactiveerd doordat de motor plotseling afsloeg.

 

Hoe kunt u zich bij hevig onweer dan het best beschermen? U kunt het best in uw auto met metalen dak blijven, langs de weg parkeren, de alarmlichten inschakelen, de motor afzetten en wachten tot het onweer voorbij is. O ja, en kom niet aan de radio en uw mobiele telefoon, vooral niet als die is aangesloten op de oplader.