Back

Een fantastische nieuwe zonneklep die het zonlicht blokkeert, niet het zicht

Volgens Bosch, de Duitse wereldleider op het gebied van autoproducten, is verblinding door de zon de grootste weersgerelateerde oorzaak van verkeersongevallen. Het probleem met de neerklapbare zonneklep die we allemaal kennen, is dat hij niet alleen het zonlicht blokkeert maar ook het zicht. Daarom vond Bosch dat het tijd was voor een nieuw ontwerp van de zonneklep.

Bij de nieuwe virtuele zonneklep is de conventionele klep vervangen door een transparant lcd-scherm. In combinatie met een op de chauffeur gerichte camera, gezichtsherkenning op basis van kunstmatige intelligentie en software die de oogbewegingen volgt, wordt bepaald waar de chauffeur naar kijkt en hoeveel zonlicht moet worden tegengehouden. Invallend zonlicht wordt op het lcd-scherm dan alleen geblokkeerd op de plekken recht tegenover de ogen van de chauffeur. Als de chauffeur beweegt, bewegen de plekken mee. Simpel gezegd wordt er vóór de ogen een gebied verduisterd, terwijl de chauffeur goed zicht houdt op de weg.

De virtuele zonneklep is al bekroond met een ‘CES 2020 Best of Innovation Award’ en kan volgens het bedrijf met minimale aanpassingen worden geïntegreerd in het huidige auto-ontwerp. Het systeem is ontworpen door drie aandrijflijningenieurs van Bosch die er in hun vrije tijd met financiële steun van het bedrijf aan werkten.