Back

Перспективи роботи нового покоління спеціалістів з обслуговування в умовах росту популярності електромобілів

Thumbnail

Поширення електронних і гібридних транспортних засобів зумовлює потребу в новому типі спеціалістів з обслуговування, які можуть виконувати не тільки суто механічну роботу, але й працювати з електронними компонентами та комп’ютерами.

За останні роки розвиток транспортних засобів значно пришвидшився, особливо з появою гібридних автомобілів та електромобілів. Технічні спеціалісти мають стежити за новітніми змінами, зокрема за появою ефективних функцій на основі електронних і комп’ютерних технологій, таких як ADAS. Раніше навчання переважно було зосереджено на основах ремонту, здебільшого двигунів внутрішнього згоряння, проте нові технології зумовлюють потребу в удосконаленні програм підготовки нового покоління спеціалістів із ремонту, адже вони мають вміти виконувати роботи на транспортних засобах, які частково чи повністю працюють на електричній енергії. Вони також повинні вміти працювати з контрольно-вимірювальною апаратурою, розбиратися в діагностичних діаграмах, щоб знаходити причини проблем, і вміти виконувати інші завдання, наприклад заміну високотехнологічного вітрового скла чи точне калібрування.

Зараз попит на таких спеціалістів значно перевищує пропозицію, особливо з огляду на те, що старшим за віком механікам буває складно опановувати нові технології. Деякі автовиробники прагнуть тримати ситуацію під контролем і пропонують власні навчальні курси з обслуговування електромобілів. Наприклад, програма START від Tesla, розроблена спільно з кількома північноамериканськими коледжами, — це 12-тижневий практичний курс, завдяки якому студенти можуть швидко розпочати роботу безпосередньо після проходження навчання.

Автомобільний світ постійно рухається вперед, тому навчальні програми мають ураховувати новітні технології й розробки.