Back

De vliegende auto bereikt nieuwe hoogten

Hoewel vliegende auto’s in het verleden altijd een nogal futuristisch imago hadden, vooral door sciencefiction en James Bondfilms, eisen deze aerodynamische concepten nu een plaats voor zichzelf op en nemen ze geleidelijk de luchtmobiliteitssector over. Steeds meer autofabrikanten spelen namelijk met het idee om fictie en werkelijkheid te laten versmelten. De laatste tijd heeft dat tot een aantal opmerkelijke vliegende creaties geleid. Van passagiersdrones, recreatievoertuigen (zoals vliegende quads) en tricopters tot en met VTOL’s (verticaal opstijgende en landende voertuigen): de innovatie op het gebied van vliegende voertuigen heeft een hoge vlucht genomen…

De grote namen in de sector, zoals de Volkswagen Group, Lilium en de Hyundai Group, verlaten de gebaande paden om nieuwe concepten voor vliegende auto’s zonder bestuurder te onderzoeken. Deze nieuwste prototypes kunnen een bijdrage leveren aan de dynamische markt van duurzame elektrische mobiliteit en zullen ongetwijfeld voor sensatie zorgen, niet alleen in de autosector, maar ook bij consumenten en autofanaten.

Wie haalt er tenslotte zijn neus op voor een luchttaxi die zowel tijd als geld bespaart, of een modern luchtvaartuig waarmee sneller vervoerd en veiliger bezorgd kan worden? Hoe dan ook is de wedloop om autonome auto’s al aan de gang en het zou wel eens minder lang kunnen gaan duren dan we denken voordat er ook in de lucht een hele vloot van vliegende voertuigen te zien is, vooral in stedelijke gebieden.

Hoewel de vele voordelen van deze lichte(re) luchtvaartuigen tot de verbeelding spreken en het aanpasbare design verticaal opstijgen en landen mogelijk maakt, zullen veel passagiers zich afvragen hoe het zit met hun veiligheid. Heeft een compacte vliegende auto zonder bevoegde bestuurder wel echt het beste met u voor? De luchtvervoersrevolutie is dus nog niet voorbij. Het wachten is op het moment dat de fabrikanten van vliegende auto’s hun passagiers op dit punt gerust kunnen stellen.