Back

Island fører i kapløbet for at opnå CO2-neutralitet

Kun Norge er længere fremme end Island med hensyn til markedsandelen af elbiler. I den første halvdel af sidste år var 8 ud af 10 indregistreringer af private biler plug-ins, mens fuldt elektriske biler tegnede sig for 75 % af nye indregistreringer i slutningen af året. De fleste andre europæiske lande kan slet ikke være med på det niveau, de når ikke engang 20 %. Islands succes kan tilskrives regeringens incitamenter som f.eks. afgiftsnedsættelser på CO2-fri biler og bortskaffelsen af moms på elbiler. På grund af det veletablerede netværk af vedvarende elektricitet og en omfattende infrastruktur af hurtige opladere var skiftet til emissionsfri mobilitet helt problemfrit.

Den islandske befolkning droppede hurtigt deres indledende skepsis omkring elbilers sikkerhed og funktionalitet, efterhånden som der kom flere modeller til og brugernes tilfredshed steg. For at overkomme den største forhindring – manglen på ladefaciliteter og parkeringsplads hjemme – slog kommunerne sig sammen med Islands største udbyder af grøn energi om at bygge delte opladere i nærmiljøerne.

Island høster store fordele ved denne elbilrevolution: stort set alt Islands energi er vedvarende. Dermed kan man undgå de prisstigninger, som resten af Europa er oppe imod, og med tiden være helt selvforsynende. Islands ambitiøse mål om at være CO2-neutral inden 2040 betyder, at landet skal være førende inden for grønne løsninger og fremme skiftet til ny mobilitet.

Det er imidlertid vigtigt at huske, at Islands situation er unik, da landet kun har en brøkdel af indregistrerede biler og en betydeligt mindre infrastruktur i forhold til de fleste europæiske lande. Den virkelige udfordring for Europa vil være at udvikle fleksible bestemmelser og håndtere udfordringer som begrænset batterirækkevidde og samtidig overbevise forbrugerne om at tage nye teknologier i brug.