Back

Perfecte zelfrijdende auto's, dankzij ondergrondse radar

Het Amerikaanse techbedrijf WaveSense durft te wedden dat grondpenetrerende radar (GPR) de volgende grote ontwikkeling wordt op het gebied van autonoom rijden. Het bedrijf ziet kans voor het systeem omdat de huidige lidar-technologie (Light Detection and Ranging, Lidar) die bij zelfrijdende prototypes wordt toegepast een groot minpunt heeft, namelijk de afnemende peil- en beeldkwaliteit als het regent, sneeuwt of ijzelt.

Het principe van GPR is dat scannen tot ongeveer 3 meter onder het wegoppervlak een unieke digitale kaart oplevert die tot op 4 à 6 cm nauwkeurig is. Het plan is om alle wegen één keer te scannen, zoals Google heeft gedaan om oppervlaktekaarten te maken. Zelfrijdende auto's met een eigen GPR-systeem scannen onder het rijden de grond dan opnieuw, waarbij de realtimescan wordt vergeleken met de hoofdkaart. Hierdoor blijft de auto altijd op de rijbaan, ongeacht de weersomstandigheden.

De GPR-technologie is door het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkeld voor het Amerikaanse leger om voertuigen in oorlogsgebieden veiliger te maken door de chauffeur te vervangen door een autonoom systeem. WaveSense, een spin-off van het MIT, gaat de technologie nu introduceren op de consumentenmarkt. Het bedrijf denkt dat grondpenetrerende radar een essentiële aanvulling kan zijn op de lidar-technologie, of die zelfs kan vervangen. In combinatie met alle andere boordcamera’s en -sensoren zou het systeem de prestaties van autonome voertuigen bij slecht weer zeker kunnen verbeteren.