Verbrandingsmotoren krijgen al snel de schuld als het gaat over klimaatverandering, maar ook banden zijn een nog onbekende, maar aanzienlijke bron van vervuiling. Volgens Emissions Analytics, een in gegevensanalyse gespecialiseerd bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, geven banden uitlaatemissies zelfs het nakijken als het gaat om milieu-impact.
Banden gaan gemiddeld 90.000 kilometer mee, afhankelijk van de rijstijl, het gewicht van de auto, de staat van het wegdek en de samenstelling van de band. Het milieuvervuilende van banden zit hem erin dat ze steeds meer rubberdeeltjes afgeven naarmate ze verouderen. Deze zogeheten microplastics trekken de bodem in en komen onvermijdelijk in het grondwater terecht. De toonaangevende dataspecialist heeft berekend dat banden in normale rijomstandigheden 1850 keer meer deeltjes afgeven dan de uitlaatpijp van een modern voertuig met verbrandingsmotor. Toch maant het bedrijf tot voorzichtigheid bij het interpreteren van deze cijfers omdat ze onderhevig zijn aan trends zoals de veel lagere uitlaatemissie van moderne brandstofauto’s en het hogere gewicht van elektrische auto’s.
Het meest zorgwekkend is waarschijnlijk het feit dat microplastics zoals rubberdeeltjes gemakkelijk in het menselijk lichaam terecht kunnen komen en hersenschade kunnen veroorzaken. Fabrikanten kunnen de gegevens die door de Britse data-analytici uit 40 verschillende monsters zijn verzameld misschien gebruiken om banden te produceren zonder schadelijke gifstoffen en manieren te zoeken om de emissie van rubberdeeltjes te verminderen.