Back

Jonge onderzoeker ontdekt een revolutionaire innovatie in de waardeketen voor batterijen

In 2022 werd de prestigieuze EIT-prijs (Europees Instituut voor Innovatie en Technologie) toegekend aan Anna Vanderbruggen, een jonge Franse onderzoeker, voor haar baanbrekende oplossing voor het recyclen van grafiet. Bijna een kwart van lithium-ionbatterijen bestaat uit grafiet. Tot op heden werd het als niet-winstgevend beschouwd om dit component te recyclen en omdat het zo breed beschikbaar is tegen lage kosten, haalt Europa bijna alle grafiet die nodig is uit China.

De vraag naar batterijen maakt een sterke opwaartse trend door, aangedreven door de noodzaak om over te schakelen op groene en hernieuwbare energie. Het pionierswerk van Vanderbruggen kan ervoor helpen zorgen dat de afhankelijkheid van Europa van China teniet wordt gedaan en dat er in plaats daarvan kan worden voldaan aan de toenemende vraag van het continent naar grafiet vanuit gerecyclede bronnen. De methode van de 29-jarige wetenschapper voor het winnen van grafiet uit beschadigde lithium-ionbatterijen bestaat uit het onderdompelen van deze zogenoemde zwarte massa in water en het injecteren ven reagentia en luchtbellen. Tegelijkertijd kunnen door dit proces de metaalcomponenten van de batterij, namelijk nikkel, kobalt, lithium en mangaan, eruit gefilterd worden.

Experts zeggen dat fabrikanten nu theoretisch in staat zijn om bijna alle materialen die in batterijen worden gebruikt te recyclen. Aurubis, één van de grootste producenten van non-ferrometalen in Europa, bevestigt inderdaad dat 95% van de metalen in zwarte massa geregenereerd kunnen worden. Het Franse mijnbouwbedrijf Eramet en het Belgische Umicore erkennen hetzelfde. De meeste van hun recyclinginitiatieven zijn echter pilotprojecten.

De Europese Unie heeft recentelijk een aantal maatregelen geïmplementeerd voor een duurzame waardeketen: De eerste maatregel vereist dat batterijen van elektrische voertuigen tegen het jaar 2031 voor 16% moeten bestaan uit gerecycled kobalt en voor 6% uit gerecycled lithium en nikkel. Voor 2031 moeten fabrikanten ook ten minste 70% van de componenten van batterijen recyclen. “Het terugwinnen van nieuwe componenten, zoals grafiet, zal hen helpen om aan deze vereisten te voldoen”, aldus Anna Vanderbruggen.