Back

Slaaptreinen: een aardse manier van reizen

Thumbnail

Onverwachte gebeurtenissen zoals de coronapandemie mogen reizigers dan noodgedwongen aan de grond houden, maar er is een veel dringender reden waarom we zouden moeten afzien van vliegreizen: de aarde. Uit onderzoek blijkt dat vliegen in 2050 goed is voor 22% van de koolstofuitstoot. Het is de hoogste tijd om ons hoofd uit de wolken te halen en onze aandacht te richten op duurzaam vervoer over de grond.

Europa beschikt over een uitgebreid spoorwegnet voor hogesnelheidstreinen die afstanden tot wel 1000 km afleggen. Vanwege zorgen over het milieu en de daarmee samenhangende ‘vliegschaamte’ nemen reizigers vaker de trein in plaats van het vliegtuig. Dit verklaart de heropleving van de ooit zo populaire nachttrein met slaapaccomodatie, die de 1000 km-afstand overschrijdt en 's nachts van plaatsen als Malmö in Zweden naar Londen kan rijden.

De ÖBB Nightjet-trein (Oostenrijkse federale spoorwegen, ÖBB) verzorgt al nachtelijke ritten van Oostenrijk naar belangrijke Europese bestemmingen als Brussel, Zürich en Rome. Vóór corona zag de ÖBB het aantal passagiers al jaar na jaar fors toenemen en het bedrijf hoopt dat deze trend zal doorzetten. Ook in landen als het VK en Zweden worden onbenutte lijnen weer in gebruik genomen of nieuwe geopend.

In het licht van deze ontwikkelingen gaan luchtvaartmaatschappijen de uitdaging aan met stuntprijzen, zodat de stoelen op korte en middellange vluchten bezet zijn, en hebben ze een enorm concurrentievoordeel wat betreft langeafstandsreizen. En dan is er nog de demografie: zakenreizigers stappen nog steeds graag in het vliegtuig. Mensen die in hun vrije tijd reizen, zijn eerder geneigd te kiezen voor de nachttrein.