Back

Hvor levedygtig er glasfremstillingsindustrien i det nuværende økonomiske klima?

Thumbnail

Fortrolige oplysninger kun til AGC-kunder – spred ikke

Glasfremstilling er en industri, der primært drives af naturgas og elektricitet, hvilket gør den ekstremt energikrævende. Produktionen af planglas kræver smeltning af råmaterialer i ovne, der kører på gas praktisk talt non-stop, mens produktion af bilruder kører på elektricitet.

Med energipriser, der dagligt når nye rekorder og forventes at stige til hidtil usete niveauer i den nærmeste fremtid, er europæiske glasproducenter under massivt pres. I marts 2021 var TTF-gasprisen 18 euro pr. MwH. På mindre end et år er den i skrivende stund steget til 114€, faldet fra rekordhøje 227 euro den 7. marts. Elektriciteten har det ikke bedre: I 2021 er den gennemsnitlige elpris i Europa i dag 106 euro pr. KwH, og steg til 180 euro i 2022!

Produktionsomkostningerne for en forrude er i dag 30 til 60 % højere end for 12 måneder siden. Den hurtige inflation af energikilderne, kombineret med prisstigninger på materialer til forrudekomponenter, såsom træ, PVB og plastik, og den yderligere optrapning af konflikten i Østeuropa, gør, at europæiske glasproducenter kæmper for at forblive rentable.

At holde produktionslinjer kørende på et rentabelt niveau og samtidig opretholde det kvalitetsniveau, som kunderne er vant til, kræver drastiske prisstigninger, der holder trit med de gældende markedsforhold. Den eneste anden mulighed er at lukke rudeproduktionslinjer, hvilket vil skabe betydelig knaphed.

Glasindustrien har aldrig været i så store vanskeligheder, og ligesom mange andre energiintensive fremstillingsvirksomheder kan den også bukke under for presset i sidste ende.