Back

Ung forsker opdager en revolutionerende innovation i batteriets værdikæde

I 2022 blev Anna Vanderbruggen, en ung fransk forsker, tildelt den prestigiøse EIT (Europæisk institut for innovation of teknologi)-pris for hendes skelsættende løsning til grafitgenbrug. Grafit udgør næsten det kvarte af litium-ion-batterier. Indtil nu blev genbrugen af denne komponent betragtet som uprofitabel, og fordi det er så let tilgængeligt til lav pris, køber Europa næsten al deres grafit fra Kina.

Efterspørgslen på batterier stiger skarpt, da der er et ønske om at skifte til grøn og bæredygtig energi. Vanderbrugges pionérarbejde kan hjælpe Europa med dets afhængighed af Kina, og kan opfylde kontinentets voksende behov med genbrug af resourcer. Den 29-årige videnskabsmands metode til at udtrække grafik fra knuste litium-ion-batterier består af at nedsænke den sorte masse i vand og indsprøjte reagens og luftbobler. Samtidig filtrerer processen batteriets metalkomponenter ud, nikkel, kobolt, litium og mangan.

Eksperter siger, at producenter nu teoretisk er i stand til at genbruge næsten alle materialerne, der bruges i batterier. Aurubis, en af Europas største producenter af ikke-jernholdige metaller, bekræfter, at 95 % af metallerne i den sorte masse kan gendannes. Den franske minedriftsvirksomhed Eramet og den belgiske Umicore indrømmer det samme. Men de fleste af deres genbrugsinitiativer er pilotprojekter.

Den Europæiske Union har for nyligt iværksat nogle tiltag for en bæredygtig værdikæde: Det første kræver, at i 2031 skal batterier til elektriske køretøjer indeholde mindst 16 % genbrugt kobolt, og 6 % genbrugt litium og nikkel. Og i 2031 skal producenter genbruge mindst 70 % af batterikomponenterne. “Genvinding af nye komponenter som grafit vil hjælpe dem med at leve op til disse krav”, siger Anna Vanderbruggen.