Back

Niets staat de langverwachte invoering van rijdend draadloos opladen nog in de weg

Dit avant-gardistische project maakt gebruik van de bekroonde en milieuvriendelijke technologie van Electreon, een belangrijke leverancier van draadloze oplaadoplossingen voor elektrische voertuigen, en berust op een duidelijke visie: uitbreiding van e-mobiliteit in het hele land. Het doel is om prioriteit te geven aan dynamische (wanneer het voertuig in beweging is) en statische (wanneer het voertuig stilstaat) oplaadmethoden om EV's sneller en veiliger op te laden, de eigendomskosten en de behoefte aan batterijcapaciteit te minimaliseren en een einde te maken aan de angst van bestuurders dat ze niet ver genoeg komen met een batterijlading (de zogenaamde range anxiety).

De visie lijkt ambitieus en het project verkeert weliswaar nog in de beoordelingsfase, maar de motivatie en wilskracht erachter zijn zeer reëel. Duitsland wil de betrokken autoriteiten er namelijk van overtuigen dat deze innovatie succesvol kan zijn voor het stadsvervoer.

De Duitse natie is echter niet de eerste die op dit gebied innoveert. De Amerikanen maken zich op om een draadloze oplaadweg van een mijl in gebruik te nemen in een van de drukke wijken van Detroit. Dit project voor draadloos opladen op de weg zal naar verwachting komende zomer worden onthuld en berust op inductieladen door middel van spoelen onder het wegdek. Deze nieuwste ondergrondse technologie is ontworpen als een verreikende, discrete en eenvoudige oplossing die het mogelijk maakt een groter aantal voertuigen synchroon op te laden zonder extra druk uit te oefenen op het elektriciteitsnet. Het werkingsprincipe is dat een oplaadsegment stroom afgeeft aan elk voertuig dat zich er direct boven bevindt. Het oplaadproces begint wanneer er energie uit de spoelen naar de batterij van het voertuig wordt getransporteerd. Niets van dit proces blijft onopgemerkt: elke seconde wordt nauwlettend gevolgd en realtime vastgelegd (cloudmonitoring) voor een nog nauwkeurigere gegevensstroom.

Deze vernieuwing is niet alleen bedoeld om de stroomvoorziening van elektrische voertuigen te veranderen, maar ook om een aantal problemen in verband met de invoering van EV aan te pakken, zoals de kosten, het bereik, de belasting en de capaciteit om elektrische energie te produceren. Doordat er geen oplaadstops meer nodig zijn, wordt het gebruik van goedkopere en compacte(re) batterijen aangemoedigd en neemt de efficiëntie van de EV-batterij toe. Opladen via het wegdek zal daardoor naar verwachting op weinig weerstand stuiten.

Of de nieuwe toekomst van EV-opladen nu onder onze wielen ligt of niet, onderzoekers zijn er al uit: deze technologie is helemaal klaar voor commercieel gebruik en werkt ook bij slecht weer (ijs, regen, sneeuw). Kortom, geweldig nieuws voor EV-liefhebbers en fabrikanten…