Back

Groene maatregelen helpen moeder aarde opgelucht ademhalen

Thumbnail

We kunnen het niet ontkennen: door ons roekeloos verbruik van fossiele brandstoffen en de toenemende vervuiling zijn we onze mooie planeet langzaam maar zeker aan het vernietigen. De opwarming van de aarde en de schadelijke gevolgen daarvan dwingen ons tot ecologisch verantwoord gedrag in ons privéleven en op grotere schaal tot het heruitvinden van industriële productiestromen. Als we niet oppassen, laten we onze kinderen een planeet na waarop een aantal gebieden onbewoonbaar zijn!

Alleen al in Europa is de vervoerssector verantwoordelijk voor 25% van de uitstoot van broeikasgassen, wat de EU-overheid ertoe heeft aangezet maatregelen te nemen. Met de Green Deal van de EU wordt ernaar gestreefd de CO2-uitstoot tot 2050 met 90% te verminderen door de auto-industrie emissiebeperkingen op te leggen die de komende jaren strenger zullen worden. Een andere mogelijke maatregel is een effectief verbod op de verkoop van nieuwe voertuigen met verbrandingsmotor vanaf 2035. Door de toenemende ontwikkeling van hybride en elektrische voertuigen geven de meeste autofabrikanten er blijk van voor een groene toekomst te kiezen.

Maar er is meer nodig: een ecologisch duurzame wereld vraagt om even slimme productie- en ontwikkelingsprocessen. Met groene energie, goede recyclingprogramma's en het gebruik van teruggewonnen grondstoffen kunnen we de aarde weer op adem laten komen, wat zo hard nodig is. Het Franse afvalverwerkingsbedrijf Veolia wint onderdelen en materialen terug uit 97% van de afgedankte voertuigen.

In 2015 stelde de VN de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG's) vast die alle landen wereldwijd verenigen om milieuvervuiling, armoede en ongelijkheid te bestrijden. De AGC Groep heeft de SDG's vier jaar geleden overgenomen en richt zich sindsdien op duurzaamheidsdoelen in een poging om onze planeet weer leefbaar te maken.