Back

Hoe duurzaam elektrische voertuigen zijn, hangt af van de accu

Thumbnail

We hebben hoge verwachtingen dat we met elektrische voertuigen de negatieve impact van onze huidige mobiliteit op het milieu kunnen keren. Maar hoe zit het met de accu's die deze EV’s ‘aandrijven’? Accu's verliezen geleidelijk hun laadvermogen, dus om de klimaatverandering te keren, is het essentieel dat we ze niet weggooien maar hergebruiken.

Het in Canada gevestigde Li-Cycle is erin gespecialiseerd oude lithium-ion-accu’s een tweede leven te geven door middel van een complex maar efficiënt ontmantelings- en extractieproces, waardoor bijna 100% van de materialen kunnen worden teruggewonnen om er nieuwe accu's van te maken. De teruggewonnen metalen, zoals zilver, koper en aluminium kunnen opnieuw worden gebruikt in diverse andere industrieën.

Bedrijven als Li-Cycle kunnen de behoefte aan mijnbouw voor nieuwe accu's drastisch verminderen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook in ethisch opzicht des te belangrijker: het kan letterlijk levens verbeteren, aangezien sommige landen waarin mijnbouwactiviteiten plaatsvinden een zeer dubieuze interpretatie van de mensenrechten hanteren.

Sommige autofabrikanten verdienen al groene punten door in hun afvalbeheer het hergebruik van onderdelen en materialen te integreren. GM gaat zelfs zover dat het bedrijf informatie over het recyclen van accu's op een speciale webpagina publiceert.

Ook andere autofabrikanten zien een toekomst voor gebruikte EV-accu's: Nissan, Stellantis, BMW en Daimler investeren allemaal om gebruikte accu's nieuw leven in te blazen.

Uiteindelijk kan milieuduurzaamheid door volledige elektrificatie alleen succesvol zijn als ook de leveringsketen duurzaam is.