Back

Met de toename van het aantal controlesystemen in de cockpit en de opgelegde rijreguleringen, is de toekomst van de veiligheid van passagiers nooit zo rooskleurig geweest ...

Het Israëlische bedrijf Cipia is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op de markt en promoot zijn meest recente in-car sensorproducten voor de automobielsector. Maar de lijst met andere namen die langzaam maar zeker de automobielsector van de nieuwe generatie overneemt wordt echter almaar langer en zij hertekenen, of zelfs revolutioneren, het landschap van rijhulp- en veiligheidssystemen.

Met de nog altijd zeer hoge aantallen auto-ongevallen als gevolg van slechte of ondoordachte beslissingen, alsook het gebruik van het assisted driving grading-systeem van Euro NCAP en de recent bijgewerkte veiligheidsreguleringen van het Europees Parlement, is de focus gericht op de veiligheid van de passagiers. Een expertisedomein waar tal van autobouwers op gebrand zijn te verkennen door chauffeurs wereldwijd een avant-garde veiligheidsnet aan te bieden: op AI geïnspireerde oplossingen met waarschuwingssystemen in real time om ongevallen te voorkomen mocht de bestuurder afgeleid zijn, dreigen in slaap te vallen of mocht er zich een gevaar voordoen. In feite is deze sensortechnologie al als een innovatieve functionaliteit toegevoegd in de Cadillac CT6 om signalen van vermoeidheid of onachtzaamheid te detecteren enkel op basis van de gezichtsparameters van de bestuurder.

Tal van autobedrijven, die zich erop toeleggen om de grenzen van geautomatiseerde sensorsoftware eindeloos te verleggen, blijven prioriteit geven aan in-car ervaring en nog belangrijker, aan de veiligheid van mobiliteit. Het doel is om geleidelijk over te schakelen naar auto’s die uitgerust zijn met meer geavanceerde autonomieniveaus, vandaar de instroom van oplossingen inzake in-cabin sensing (DMS) en bezettingscontrole. Deze leveren een doorslaggevende bijdrage aan de vlootindustrie met waardevolle inzichten rond in-cabin aanwezigheid en bezetting, alsook essentiële gegevens om het personeelsbeheer te verbeteren.

Hoewel de markt van de zelfrijdende voertuigen nog altijd zijn weg moet vinden, blijken zelfrijdende auto’s gamechangers te zijn.